ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Γνωριμία με τη Σχολή

Από το 2012 λειτουργεί η Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης του Ν.Ο.Λ. από την οποία έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα περίπου 500 εκπαιδευόμενοι ιστιοπλόοι.

Η σχολή ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας απευθύνεται σε ενήλικες που θέλουν να γνωρίσουν τη “τέχνη” της ιστιοπλοΐας είτε ως άθλημα για τη συμμετοχή τους σε αγώνες είτε για λόγους ψυχαγωγίας. Ολοκληρώνοντας τη σχολή, οι μαθητές δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση του Διπλώματος Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας “Skipper”.

Οι λάτρεις των διακοπών με ιστιοφόρο, με το Δίπλωμα της Ιστιοπλοΐας Α. Θ. έχουν τη δυνατότητα ενοικίασης ιστιοπλοϊκού σκάφος ή μπορούν να γίνουν Κυβερνήτες του δικού τους σκάφους!

Οι απόφοιτοι συμμετέχουν μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης με το ιστιοπλοϊκό σκάφος της σχολής που προγραμματίζονται ετησίως από την Επιτροπή Ανοιχτής Θάλασσας.

Η αγωνιστική ομάδα Ανοιχτής Θάλασσας του Ν.Ο.Λ. με το πλήρωμα της που απαρτίζεται από τους απόφοιτούς της σχολής συμμετέχει με εξαιρετικές επιδόσεις στη πλειοψηφία των αγώνων INSHORE και των Ανοιχτής Θαλάσσης REGATTA αγώνων.

.

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

Στη Σχολή Ιστιοπλοΐας εκπαιδεύονται ενήλικες σε 8 πρακτικά και 8 θεωρητικά μαθήματα με τους πλέον σύγχρονους τρόπους. Η διάρκεια της σχολής είναι δύο μήνες περίπου και υπάρχει και η δυνατότητα ολοκλήρωσης της σχολής σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα με ταχύρυθμα μαθήματα. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη 19:00 με 22:00 και είναι τα εξής:


Ονοματολογία

Αεροδυναμική – Τριμάρισμα ιστίων

Ναυτιλία

Δ. Κ. Α. Σ. (Διεθνείς Κανονισμοί προς Αποφυγή Συγκρούσεων στη θάλασσα), Ναυτικό δίκαιο

Εξοπλισμός ασφαλείας, κανόνες ασφαλείας, καταστάσεις κινδύνου
Μετεωρολογία

Πρώτες βοήθειες

Χειρισμοί ιστιοπλοϊκού σκάφους – αγκυροβολία

Τα πρακτικά μαθήματα γίνονται Σάββατο ή Κυριακή 11:00 με 17:00 με το σκάφος της σχολής και το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Οι ημερομηνίες για την κάθε σειρά μαθημάτων δίνονται από τους υπεύθυνους της σχολής λίγο πριν την έναρξή τους. Λειτουργούν τμήματα αρχάριων και προχωρημένων.

ΣΚΑΦΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Η σχολή ανοιχτής θάλασσας του Ν.Ο.Λ. διεξάγεται από εξαιρετικά καλά καταρτισμένους εκπαιδευτές της ιστιοπλοΐας.

Υπεύθυνος της σχολής είναι ο Νίκος Αναγνώστου με μεγάλη εμπειρία στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας Στα μαθήματα θεωρίας αναλαμβάνουν την εκπαίδευση αρμόδιοι με εξειδίκευση στην ενότητα που διδάσκεται σε κάθε μάθημα, όπως υπάλληλοι του λιμενικού σώματος για το Δ. Κ. Α. Σ. και νοσηλευτές για τις πρώτες βοήθειες.

Το εκπαιδευτικό σκάφος του Ν. Ο. Λαγονησίου ΑΝΑΞ συμμετέχει με υψηλές επιδόσεις στη πλειοψηφία των αγώνων ανοικτής θαλάσσης και αποτελεί μία από τις κορυφαίες αγωνιστικές ομάδες στο χώρο της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Μερικές από τις διακρίσεις που έχει λάβει το εκπαιδευτικό σκάφος ανοιχτής θάλασσας του Ν. Ο. Λαγονησίου ΑΝΑΞ sailing team με τη συμμετοχή του σε επίσημους αγώνες της Επιτροπής Ανοιχτής Θάλασσας είναι οι εξής:


1η θέση στην Ετήσια Κατάταξη στην κατηγορία ORCI
1η θέση στην  κατηγορία ORCI 2 το 2016

2η θέση στην Ετήσια Κατάταξη στην κατηγορία ORCI
1η θέση στην κατηγορία Ελεγχόμενου Στίβου το 2017.