ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΤΡΙΓΩΝΟΥ – ΣΚΑΦΗ Optimist

Γνωριμία με το optimist

Το Optimist είναι ένα σκάφος σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 7-15 ετών που τα βοηθάει να αγαπήσουν τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα.
Tο σκάφος χαρακτηρίζεται για την ευκολία του χειρισμού του από τη πρώτη κιόλας επαφή του νέου ιστιοπλόου με αυτό.
Στις σχολές ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.Λ. τα παιδιά θα ανοίξουν τα πανιά τους στη γαλάζια θάλασσα του Λαγονησίου, θα γίνουν οι κυβερνήτες του σκάφους τους και θα γνωρίσουν το άθλημα που προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες, γυμνάζει το σώμα και σμιλεύει τη προσωπικότητα, αναπτύσσοντας τη πρωτοβουλία και την αυτοπεποίθηση.

Τι είναι το Optimist?

Μια μπανιέρα που φτιάχνει τους καλύτερους ιστιοπλόους!

  • Μήκος 2.31 μ
  • Πλάτος 1.13 μ
  • Βάρος 35 Kg
  • Φτιάχνεται από GRP, ξύλο ή ξύλο/epoxy
  • Ασφαλές και απλό για τον 7χρονο
  • Συναρπαστικό και τεχνικό για τον 15χρονο.

Γιατί το Optimist?

Είναι σχεδιασμένο για παιδιά!
Τα παιδιά μπορούν να το ταξιδέψουν χωρίς κίνδυνο, χωρίς φόβο, χωρίς δυσκολία.
Είναι μονοθέσιο!
Τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν τα πάντα μόνα τους
Είναι η μεγαλύτερη κατηγορία στον κόσμο για μικρά παιδιά: 150.000 παιδιά σε 95 χώρες κάνουν Optimist
Είναι η μοναδική κατηγορία αναγνωρισμένη από την Sailing World για παιδιά κάτω των 16
Υπάρχει παντού!
Οι περισσότεροι ναυτικοί όμιλοι στον κόσμο έχουν Optimist
Φτιάχνετε παντού!
Υπάρχουν κατασκευαστές σε 5 ηπείρους
Και κάτι ακόμα …
Οι καλύτεροι ιστιοπλόοι στον κόσμο ξεκίνησαν από το Optimist!!!

Εξοπλισμός

Το καλοκαίρι
Τους θερινούς μήνες δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός, παρά μόνον ένα t-shirt με ηλιοπροστασία, καπέλο και αντιηλιακό!
Το χειμώνα
Τους χειμερινούς μήνες είναι απαραίτητη η προφύλαξη από το κρύο με στολές από υλικό neoprene ή με στεγανές στολές dry suit.
Ο όμιλος παρέχει στους αθλητές του ατομικά σωσίβια στην προπόνηση στη θάλασσα.

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ Optimist

Τμήμα αρχαρίων ιστιοπλοΐας optimist

Η εκπαίδευση των αρχαρίων απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους διδάσκονται οι αρχές της ιστιοπλοΐας, προετοιμασία του σκάφους και των πανιών, δεξιότητες για τη πλοήγηση του σκάφους, ναυτικοί κόμποι, βασικοί κανονισμοί ιστιοπλοΐας καθώς και κανόνες ασφαλείας.

Η σχολή Optimist ξεκινά το Σεπτέμβρη και λειτουργεί σε 3 περιόδους-τρίμηνα. Κατά την ολοκλήρωση κάθε τριμήνου δίνεται Δίπλωμα παρακολούθησης με σκοπό, μετά το πέρας των τριών τριμήνων, την ένταξή των παιδιών στην προαγωνιστκή Ομάδα του ομίλου και μετέπειτα στην Αγωνιστική.

Τα μαθήματα ιστιοπλοΐας γίνονται τα Σαββατοκύριακα και έχουν διάρκεια δύο ωρών κάθε ημέρα.
Η εγγραφή στις σχολές είναι δυνατή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τυχόν παιδιά που θα θέλουν να ενταχθούν στο μεσοδιάστημα στις ακαδημίες θα αξιολογούνται επιμέρους και θα κατατάσσονται αναλόγως στο κατάλληλο τμήμα.
Τους θερινούς μήνες αλλάζουν οι ημέρες διεξαγωγής των μαθημάτων.

Τμήμα αγωνιστικής ιστιοπλοΐας optimist

Στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα τα μαθήματα είναι πιο εντατικά. Σε αυτή τη φάση τα παιδιά με την πολύωρη προπόνηση στη θάλασσα αλλά και με τη θεωρία στη στεριά κατακτούν όλα όσα έχουν μάθει και προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους σε αγώνες ιστιοπλοΐας.

Οι αθλητές αποκτούν αθλητική ταυτότητα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και συμμετέχουν σε διασυλλογικούς αγώνες ιστιοπλοΐας καθώς και σε Πανελλήνια Κύπελλα & Πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ε.Ι.Ο.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ OPTIMIST

Το Optimist φαίνεται να έχει προέλθει από ένα είδος παιχνιδιού. Αρχικά ήταν ένα αυτοσχέδιο καροτσάκι, στο οποίο τα παιδιά έκαναν αγώνες στους δρόμους του Clearwater, μιας πόλης στη Φλόριντα, της Αμερικής.

Ο συνταγματάρχης Cliff McKay από το σύλλογο Optimist Club Clearwater, που διοργάνωνε δραστηριότητες για παιδιά από το 1919, ανέθεσε στον ικανό ναυπηγό Clark Mills να σχεδιάσει ένα ελαφρύ και ασφαλές σκάφος για ένα πρόγραμμα ιστιοπλοΐας για παιδιά αντί για το “αυτοσχέδιο καροτσάκι”. Στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένα σκάφος που να κατασκευάζεται εύκολα από τους γονείς και το κόστος του να μην ξεπερνά τα 50 δολάρια προκειμένου να καταστήσει την ιστιοπλοΐα προσιτή σε όλους.

Ο Clark σχεδίασε ένα ξύλινο, μικρό αλλά σταθερό σκάφος, το πρώτο από τα οποία κατασκευάστηκε το 1948.

Παρέχοντας στο Optimist μια επίπεδη πλώρη, κατάφερε να περιορίσει την ποσότητα ξύλου που χρειαζόταν και κατάφερε να κρατήσει την τιμή κόστους των υλικών στα 47,50 δολάρια. Αυτό το σκάφος ονομάστηκε OPTIMIST.

Το Optimist έγινε γρήγορα δημοφιλές σκάφος, αν και η διανομή του παρέμεινε περιορισμένη. Αυτό άλλαξε το 1954, όταν ο Axel Damgaard, κυβερνήτης του δανέζικου τριπλού “Cristian Ra-dich”, είδε ένα Optimist σε ένα ιστιοπλοϊκό όμιλο στη Φλόριντα όταν αγκυροβόλησε στην Αμερική με το πλοίο του.

Ο Christian Radich πήρε το σχέδιο του Clark Mills στην Ευρώπη. Το βρήκε πολύ εντυπωσιακό καθώς δινόταν η ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν ιστιοπλοΐα και διέθεσε το σχέδιο κατασκευής του στη Δανία.

Εκεί δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με το σκάφος σε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό και σύντομα το Optimist απέκτησε μεγάλη φήμη στη Δανία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Το 1960 το Optimist εισήχθη στην Αγγλία από τον Nigel Ringrose.

Καθώς πολλαπλασιάζονταν οι χώρες όπου το Optimist γινόταν γνωστό, ορίστηκαν συγκεκριμένες προδιαγραφές για το σκάφος για τη συμμετοχή του σε αγώνες.

Το 1962 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διεθνής αγώνας ιστιοπλοΐας σκαφών optimist στην Αγγλία (Hamble) με συμμετοχές από τη Δανία, την Αγγλία και την Αμερική.

Το 1965 ιδρύθηκε η οργάνωση International Optimist Dinghy Association.

Με την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων ιστιοπλοΐας στο Kiel της Γερμανίας, το Optimist λαμβάνει διεθνή προσοχή και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Το 1965, διοργανώνεται το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας Optimist υπό την αιγίδα της I.O.D.A.

Σήμερα, το Optimist είναι το μικρότερο σκάφος σε μέγεθος, αλλά η μεγαλύτερη διεθνής κλάση με πάνω από 500.000 νηολογημένα σκάφη στις 90 χώρες – μέλη της World Sailing!

Πολλοί ιστιοπλόοι ολυμπιονίκες έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους στο Optimist! (πηγή: “The Optimist Dinghy” by Optiparts)